Hoppa till huvudinnehåll

Om Bergsskolan

Bergsskolan i Filipstad etablerades år 1830 i samarbete med regionens näringsliv. Vi har sedan dess utbildat högskoleingenjörer och högskoletekniker inom berg och metall. 

Våra ingenjörer är välkända inom industrin och har lätt att få jobb. Vi har en lång tradition av nära samarbete med industri och näringsliv, och våra utbildningar är väl anpassade till företagens behov. 

 

Två inriktningar

Bergsskolan har två tydliga inriktningar som genomsyrar både våra utbildningar och vår forskning:

  • Berg och anläggning
  • Metallurgi och materialteknik

 

Vi utbildar högskoleingenjörer (tre år) och bergsskoletekniker (två år). 

 

Kompetensutveckling

Bergsskolan ställer även sin kompetens till förfogande för uppdragsutbildningar, forskning och materialprovning. Bergsskolan Kompetensutveckling AB har mångårig erfarenhet från fort- och vidareutbildning av personal på alla nivåer. 

 

En del av Luleå tekniska universitet

Huvudman för Bergsskolan är sedan halvårsskiftet 2012 Luleå tekniska universitet. Det innebär att både forskning och utbildning främjas inom områdena gruv-, metallurgi-, anläggning och bergmaterial samt att båda lärosätena tillsammans arbetar för att svara upp mot industrins kompetensbehov. Alliansen innebär även att kvaliteten på utbildningarna ständigt kan säkerställas, och att lärosätena får en bredare rekryteringsbas.

 

Share/Save Dela