Berg- och anläggningsindustri - bergsskoletekniker

120 högskolepoäng

Vill du arbeta inom den expansiva berg- och anläggningsbranschen? Vill du få kunskaper och färdigheter som är viktiga för industrin? Vill du vara med och skapa framtidens samhälle? Då är denna utbildning något för dig!

Utbildning är framtagen i samarbete med näringslivet och vänder sig både till dig som kommer direkt från gymnasiet och till dig som är yrkesverksam och vill höja din kompetens.

Utbildningens innehållProgrammet inleds med en perspektivkurs på berg och metall och grundläggande ämnen som matematik, naturvetenskap och CAD. Sedan följer kurser i geologi, bergteknik, geoteknik, bergmekanik och mineralteknik. I programmet ingår också kurser i markbyggnadsteknik, entreprenadjuridik och mätteknik. Studierna genomförs i nära samarbete med industrin. Yrkesverksamma personer kompletterar skolans lärare och studiebesök bidrar till att ge verklighetsförankring åt studierna. Examensarbetet under den avslutande terminen utförs delvis på plats ute i industrin.

Programmet ges vid Bergsskolan i Filipstad. Utbildningen bedrivs till största delen som traditionell klassrumsundervisning. En del föreläsningar och lektioner kommer att ske med hjälp av distansteknik från Luleå. På så sätt får du tillgång till den bästa ämneskunskapen Luleå tekniska universitetet kan erbjuda.

Var kan jag jobba?

Efter avslutad utbildning blir du kvalificerad operatör, produktionstekniker eller arbetsledare inom gruv-, berg- och anläggnings- eller industrimineralsektorn. Du kommer arbeta för företag som bryter, förädlar, bearbetar eller använder mineral, berg och bergmaterial.

Grundläggande behörighet, grundnivå
Matematik 1a/1b/1c eller Matematik A
Grundnivå
Högskoleexamen